Εξερευνήστε περισσότερα

Διαδρομες & Εκδρομες

Η ομορφιά της Παλαιόχωρας είναι δύσκολο να περιγραφεί με ακρίβεια μέσα μόνο από τους τουριστικούς οδηγούς. Μόνο με την επίσκεψή σας σε αυτή θα καταλάβετε τα όσα περιγράφονται. Το τοπίο και οι φυσικές ομορφιές είναι μοναδικές, και σας συνιστούμε τις παρακάτω επισκέψεις:

Σούγια: Ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό ανατολικά της Παλαιόχωρας με κρυστάλλινα νερά, παραλίες με βότσαλο και παραδοσιακές ταβέρνες. Είναι προσβάσιμο και με πλοίο καθημερινά από την Παλαιόχωρα ή μέσω του μονοπατιού Ε4 με τα πόδια.

Λισσός: Ένας ειδυλλιακός κόλπος ανατολικά της Παλαιόχωρας και κοντά στην Σούγια. Ένας αρχαιολογικός χώρος με εντυπωσιακά μνημεία και σπάνια χλωρίδα, περίπου μία ώρα απόσταση από την Σούγια με τα πόδια.

Ελαφόνησος: Δυτικά της Παλαιόχωρας, εδώ βρίσκεται η διάσημη παραλία με την ροζ άμμο. Το νησί ενώνεται κατά κάποιο τρόπο με μία νησίδα την οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε με τα πόδια, καθώς η θάλασσα είναι ιδιαίτερα ρηχή! Εδώ ήταν που το 1824 Αιγυπτιακά στρατεύματα έσφαξαν τους Χριστιανούς κατοίκους. Μπορείτε να πάτε στην Ελαφόνησο ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 μέσω Στροβλέ, Έλους και Χρυσοσκαλίτισσας, είτε με πλοίο καθημερινά από την Παλαιόχωρα.

Χρυσοσκαλίτισσα: Βρίσκεται νοτιοδυτικά από την Παλαιόχωρα, πάνω σε ένα βραχώδη λόφο. Μπορείτε να επισκεφτείτε το μοναστήρι της Παναγίας, το μέρος όπου οι Χριστιανοί συνήθιζαν να κρύβονται κατά την διάρκεια της Τουρκικής κατοχής. Θα απολαύσετε την μοναδική θέα και το ηλιοβασίλεμα πάνω από το Λυβικό Πέλαγος. Μπορείτε να πάτε στην Ελαφόνησο ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4, είτε με πλοίο από την Παλαιόχωρα.

Αζογυρές: Ένα πανέμορφο καταπράσινο χωριό περίπου 7χλμ. βόρεια της Παλαιόχωρας, ιδανικό για περίπατο. Μπορείτε να δείτε το μικρό φαράγγι και τις σπηλιές Ζουρές και Χάρακας όπου οι 99 Αγιοι Πατέρες αποσύρθηκαν. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο, τις Βυζαντινές εκκλησίες και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που χτίστηκε το 1864. Επιστρέψτε στην Παλαιόχωρα κάνοντας ωτοστόπ στον Ανιδρο και μετά στην παραλία στο Γιανισκάρι, όπου υπάρχει η πιθανότητα να δείτε και την χελώνα Καρέτα-Καρέτα.

Κουντούρα: Βρίσκεται δυτικά της Παλαιόχωρας. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε την παραλία Γραμμένος και παραδοσιακές ταβέρνες. Εδώ βρίσκεται και το ακρωτήρι του Κριού, που αναφέρεται και από τον αρχαίο ιστορικό Σκύλακα. Ένα άγριο και καθηλωτικό τοπίο με μία ήσυχη παραλία με βότσαλα που είναι ο παράδεισος των δυτών.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ε4

Η διαδρομή αυτή βρίσκεται εύκολα. Είναι σημαδεμένη με κίτρινες και μαύρες επιγραφές κατά μήκος της διαδρομής. Ξεκινάει στην Κρήτη από το Καστέλι ή την Κίσσαμο και φτάνει την Παλαιόχωρα μέσω της Ελαφόνησου, συνεχίζοντας στην Σούγια.

RENT A CAR

Θα σας βοηθήσουμε με ευχαρίστηση να βρείτε την καλύτερη προσφορά!

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Παλαιόχωρα – Ομαλός – Φαράγγι Σαμαριάς
Παλαιόχωρα – Κάλαμος – Σπανιακος – Καδρός.
Παλαιόχωρα – Κάλαμος – Σπανιακος – Πύργος – Ζουρές – Αζογυρές.
Παλαιόχωρα – Έλος – Χρυσοσκαλίτισσα – Ελαφόνησος.
Παλαιόχωρα – Κάντανος – Ανισαράκι – Τεμένια – Σούγια.
Παλαιόχωρα – Κάντανος – Τεμένια – Ροδοβάνι – Φαράγγι Αγ.Ειρήνης.
Παλαιόχωρα – Aνιδρος – Αζογυρές – Ιρτακίνα.

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Υπάρχουν καθημερινές θαλάσσιες διαδρομές από την Παλαιόχωρα προς τη Λισσό, τη Σούγια, την Αγία Ρούμελη (Λουτρό και Σφακιά) και την Παλαιόχωρα προς την Ελαφόνησο και τη Γαύδο.

ΠΕΡΙΠΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Παλαιόχωρα – Λισσός – Σούγια.
Παλαιόχωρα – Σαρακίνα – Βουτάς – Χάσι – Κουντούρα.
Παλαιόχωρα – Aνιδρος – Αζογυρές.
Παλαιόχωρα – Κουντούρα – Βιένα – Κριός – Ελαφόνησος – Χρυσοσκαλίτισσα.

Τα μονοπάτια Ε4 και Ε1 που διασχίζουν την Παλαιόχωρα δίνουν στους εκδρομείς την ευκαιρία να ανακαλύψουν ένα υπέροχο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον.